Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Οκτ 2012

Αντιφασιστική πορεία στον Πειραιά

Με τη συμμέτοχη εκατοντάδων διαδηλωτών (αλλά και με την απουσία μεταναστών) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/9 στο κέντρο του Πειραιά αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία. Ήταν η άμεση απάντηση σε τοπικό επίπεδο, από τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, στη νέα επίθεση των φασιστών της ΧΑ. Στις 15/9 μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά δέχτηκαν επίθεση από ομάδα κρούσης της ΧΑ μετά το τέλος προγραμματισμένης παρέμβασης που πραγματοποίησαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Κοραή. Η πορεία πέρασε από κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, από την ασφάλεια και τα γραφεία της ΧΑ. Από τη μεριά μας μοιράστηκε στους Πειραιώτες αντιφασιστική προκήρυξη αλλά και προκήρυξη της Πρωτοβουλίας για ΑΑΣ με κάλεσμα στην απεργία.
Στη διαδήλωση καλούσαν η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Πειραιά, την Τρίτη 18/9, με την παρουσία της δημοτικής παράταξης «Λιμάνι της αγωνίας» αλλά και ανένταχτων αγωνιστών.
Η σύσκεψη καλέστηκε από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά που με εισήγησή της κατατέθηκε η πρόταση για τη διαδήλωση και το πολίτικο πλαίσιό της. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ(μ-λ), τόσο στη σύσκεψη όσο και στον χαιρετισμό που απευθύναμε στη συγκέντρωση, βάλαμε τα χαρακτηριστικά της περιόδου καταλήγοντας στην αναγκαιότητα το λαϊκό-εργατικό κίνημα να οργανωθεί αποτελεσματικά σε αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική-αντιφασιστική κατεύθυνση. Τονίσαμε ότι η φασιστικοποίηση της κοινωνίας είναι η πολιτική του συστήματος, που αναπροσαρμόζεται με ένταση στα δεδομένα της αχαλίνωτης ταξικής επίθεσης που εξαπολύουν το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός. Πάνω σε αυτό το έδαφος το νεοφασιστικό-νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ πατάει για να αποπροσανατολίσει και να χύσει το εθνικιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο. Από την άλλη, η αδυναμία της Αριστεράς και η «στάση» κινήματος από τη 12η Φλεβάρη έδωσε τον χώρο για να ενταθεί η δράση της. Επίσης, τονίσαμε τη διαφωνία μας σε αιτήματα που κάνουν έκκληση στο σύστημα, στο κράτος, στους θεσμούς να επιλύσουν το ζήτημα του φασισμού. Αιτήματα όπως «Να σταματήσει η συνεργασία αστυνομίας-νεοναζί», «Να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ» και «Εκτός νόμου η ΧΑ» συγκαλύπτουν την πραγματική σχέση κράτους - παρακράτους, δημιουργούν αυταπάτες για τα όρια της αστικής δημοκρατίας στο έδαφος της οποίας σε περιόδους κρίσης του συστήματος και έντασης της ταξικής πάλης γεννιέται και αναπτύσσεται ο φασισμός, αφαιρούν την πρωτοβουλία από το λαϊκό-εργατικό κίνημα - τον μόνο παράγοντα που μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων εγγυάται το τσάκισμα του φασισμού. Πόσο μάλλον σήμερα που η ΧΑ δείχνει να γίνεται το όχημα του συστήματος, με τη «θεωρία των άκρων», για το παραπέρα χτύπημα των δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, ενώ συμφωνήσαμε κατηγορηματικά στη διαδήλωση ως άμεση απάντηση (και μάλιστα η μόνη οργανωμένη δύναμη στο πλαίσιο της σύσκεψης), ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα συνυπογράψουμε αφίσα που θα καταλήγει σε αυτά τα αιτήματα.
Αρνητική παρακαταθήκη, για ακόμα μια φορά, οι μικροκομματικές λογικές που επικρατούν σε σχέση με την κοινή δράση. Από τη μια το ΣΕΚ, που θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο επί του θέματος, έχοντας καταλήξει στο πολιτικό πλαίσιο και στην αφίσα πριν από οποιασδήποτε αντιφασιστική σύσκεψη. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τοποθετείται ανοιχτά αλλά διαπραγματεύεται, πλέον με τον αέρα του εκλογικού ποσοστού, έξω από τη σύσκεψη. Αποτέλεσμα αυτών να τυπωθούν δυο αφίσες με άλλα αιτήματα και άλλες υπογραφές και τελικά ο καθένας να προβάλλει αυτή που θέλει. Αυτές οι λογικές δυναμιτίζουν την κοινή δράση πριν προλάβει να προχωρήσει, δημιουργούν συνθήκες ανεμπιστοσύνης στους αγωνιστές αλλά και μεταξύ των οργανωμένων δυνάμεων, δεν βοηθούν στην πολιτικοποίηση του κινήματος.