Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Οκτ 2012

Καταργούν τη δωρεάν μετακίνηση μαθητών Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών σε πολλές περιοχές

Το σύνολο των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν μετά από ενάμιση αιώνα αγώνα και σκληρής ταξικής πάλης είναι στο στόχαστρο. Παράλληλα με την εξαθλίωση, την ανεργία και την συντριβή κάθε δικαιώματος, ξηλώνονται και οποιεσδήποτε κοινωνικές κατακτήσεις που αφορούν την περίθαλψη του λαού και την παιδεία των παιδιών του.
Τα σχολεία φυτοζωούν κάτω από την οικονομική ασφυξία που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις από κοινού με την ΕΕ και την τρόικα. Ολο και πιο δραματικές ελλείψεις παρουσιάζονται στη λειτουργία τους. Η αντιδραστική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» εξυπηρέτησε με ακρίβεια τους σχεδιασμούς αυτούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε όλη τη χώρα καταργείται ουσιαστικά και de facto (μέσω της έλλειψης χρηματοδότησης) η δωρεάν μετακίνηση μαθητών σε περιοχές όπου η μετακίνηση αυτή είναι απαραίτητη. Σε περιοχές της επαρχίας, η κατάσταση είναι δραματική καθώς πολλοί μαθητές δεν έχουν άλλη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο τους. Με δυο λόγια η κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης πετάει χωρίς δεύτερη κουβέντα τους μαθητές αυτούς έξω από τα σχολεία!
Το ζήτημα «καίει» πραγματικά χιλιάδες οικογένειες ειδικά στην επαρχία αλλά και στην περιφέρεια της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς και τα μουσικά και ειδικά σχολεία. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν γίνει κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για να ανατρέψει την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης μαθητών.

Δυτική Αττική
Στις 10/10 πραγματοποιήθηκε μαζικότατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σχολείων της Δυτικής Αττικής ενάντια στην κατάργηση της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Οι εκπαιδευτικοί, δίπλα σε γονείς και μαθητές διατράνωσαν τη θέληση τους να παλέψουν για ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.
Η συγκέντρωση είχε αποφασιστεί σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους δήμους της περιοχής που καλύπτει η Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από πρωτοβουλία τους, με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών-μαθητών και γονέων. Οι γονείς που εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους προς τους υπεύθυνους φορείς, που δεν κατάφεραν να δώσουν όλο αυτό το διάστημα λύση για το πρόβλημα εκατοντάδων μαθητών της περιοχής, αποφάσισαν να στηρίξουν την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Αττικής. Πούλμαν που ξεκίνησαν από κάθε κατεύθυνση της περιοχής μας, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, συναντήθηκαν σε ένα ποτάμι διεκδίκησης έξω από την Περιφέρεια, φωνάζοντας συνθήματα και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη δωρεάν μεταφορά, ενάντια στις προσπάθειες του Υπουργείου και του Κράτους να μετακυλίσουν το πρόβλημα και το κόστος στην πλάτη των οικογενειών των μαθητών μας,
Η αντιπεριφεριάρχης με γενικότητες απέφυγε να δώσει απάντηση στο πρόβλημα και το έριξε στο Υπουργείο που δεν έχει φροντίσει να καλύψει το κόστος, ξέροντας πολύ καλά ότι όλο αυτό δεν είναι παρά η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Εκπαίδευση. Όλοι οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την θέληση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι που να ικανοποιηθεί το αίτημα για τη μεταφορά των μαθητών.

Πειραιάς
Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στις 11/10 στον Πειραιά, όπου το πρόβλημα αφορά σχολεία του Περάματος και της Ελευσίνας. Στην κινητοποίηση καλούσαν η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Τριακόσιοι περίπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από το Πέραμα (όπου ο δήμος έκλεισε τα σχολεία και έβαλε πούλμαν), από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και από τα Ειδικά Σχολεία Πειραιά πήραν μέρος στην κινητοποίηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης φρόντισε να λείπει από το γραφείο του και σε τηλεφωνική επικοινωνία απέφυγε ουσιαστικά οποιαδήποτε δέσμευση.
Αντίστοιχα με τη Δυτική Αττική, εκφράστηκε και εδώ η θέληση για συνέχεια.

ΣΑΜΟΣ: 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΤΥΧΕ ΝΙΚΗ!
Μια πρώτη σημαντική νίκη κατέγραψε ο αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών για δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Ύστερα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων, με τα περισσότερα σχολεία κατειλημμένα από τους μαθητές ή σε αποχή, με συνεχείς συσκέψεις των συλλόγων γονέων μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Γονένων, με μαζικές πρωινές συγκεντρώσεις και πορείες σε Βαθύ και Καρλόβασι, ο αγώνας κατάφερε να νικήσει. Από την Πέμπτη 11/10 ξαναξεκίνησε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από το ΚΤΕΛ, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε για σταδιακή αποπληρωμή των χρεών από την κυβέρνηση.
Αποδείχτηκε στην πράξη ότι, κόντρα σε λογικές υποταγής και συμμόρφωσης που παπαγάλιζαν πως το κράτος δεν έχει λεφτά και προσπαθούσαν να πείσουν να γίνει δεκτή η πρόταση για μισό εισιτήριο, η μαζική και επίμονη κινητοποίηση κατάφερε να επιβάλει το δίκαιο αίτημά της. Η ουσιαστική υποστήριξη του αγώνα από τους γονείς αποτέλεσε τον καταλύτη. Εργαζόμενοι γονείς, μεροκαματιάρηδες, άνεργοι, αγρότες από τα χωριά βρέθηκαν μαζί και συνειδητοποίησαν ότι δεν αντέχουν στις πλάτες τους ακόμη ένα οικονομικό βάρος, ότι είναι δικαίωμα αυτονόητο των παιδιών τους να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο με ευθύνη του κράτους.
Δεν έλειψε η τρομοκρατία, ανοιχτή και συγκαλυμμένη. Ενδεικτικό το επεισόδιο ξυλοδαρμού αλλοδαπού μαθητή και της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Βαθέως στο προαύλιο του κατειλημμένου σχολείου από αστυνομικό-γονέα ο οποίος, παρά την έκδοση αυτόφωρου εντάλματος, «διέφυγε» τη σύλληψη και θα ακολουθήσει τακτική δικάσιμος. Στο γενικό λύκειο Σάμου οι μαθητές απειλήθηκαν ότι αν δεν σταματήσουν την κατάληψη θα αναλάβει η Χρυσή Αυγή. Ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα δέχτηκαν μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων προκειμένου να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Για το σύστημα και τους υποστηριχτές του, κάθε κινητοποίηση κόντρα στην πολιτική τους είναι ανεπιθύμητη. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα από το κίνημα και τον αγώνα σφυρηλατείται η πραγματική ενότητα, ο λαός αποκτά κουράγιο και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Αυτό είναι που προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επιτυχία της κινητοποίησης, εμφανίζοντας το αποτέλεσμα ως κίνηση καλής θέλησης (!) από την πλευρά του ΚΤΕΛ και όχι ως υποχώρηση του κράτους κάτω από την πίεση του αγώνα.
Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών κερδήθηκε, αλλά όχι οριστικά! Απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής απέδειξε ότι η κοινή δράση είναι αναγκαία, αλλά χρειάζεται η ουσιαστική συμμετοχή του καθενός και όχι φαεινές και συμβολικές κινήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διάθεση και το επίπεδο συμφωνίας του κόσμου που πλαισιώνει τον αγώνα.

Μετά τις κινητοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «θα προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος». Απομένει να δούμε αν είναι απλώς ένας κυβερνητικός ελιγμός με την πρόθεση να συσκοτίσει και να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη