Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Μαρ 2013

Σάμος: Πανεκπαιδευτικός αγώνας για την ανατροπή του πανεπιστημίου του μνημονίου
2 εβδομάδες κατάληψη και συνεχίζουμε - «Όχι στο σχέδιο Αθηνά»

Αμέσως μετά το τέλος της εξεταστικής, οι μερικές εκατοντάδες φοιτητές του τμήματος ΣΑΧΜ (Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών) Σάμου, αναζήτησαν τρόπους να αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης να το καταργήσει. Παρά τις διάφορες αρχικές ταλαντεύσεις και αυταπάτες για το αν θα είναι καλύτερα να συγχωνευτούν, οι φοιτητές μπήκαν μαζικά στις συνελεύσεις. Συζήτησαν διεξοδικά το σχέδιο Αθηνά αλλά και γενικότερα τα σχέδια που επιφυλάσσει η κυβέρνηση και το σύστημα γι’ αυτούς και αποφάσισαν με ομοφωνία να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Άλλωστε, τι μάθημα να κάνεις σε μια σχολή που σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει; Οι φοιτητές του ΣΑΧΜ έδωσαν την αφορμή και στους φοιτητές των άλλων δυο τμημάτων της Σάμου (Μαθηματικό, Μηχανικοί Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων) να μπουν σε συνελεύσεις.
Παρά την αγωνία κάποιων συνδικαλιστών(ΜΑΣ) να περάσουν στους φοιτητές τις θέσεις τους για φοιτητές-πελάτες και πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της λαϊκής εξουσίας, οι φοιτητές «κράτησαν» τα βασικά και προσπέρασαν την ουσία των πλαισίων-σεντόνια με τις φαντασιώσεις των παραπάνω, παρ’ όλο που με την απειρία τους οι φοιτητικές μάζες άφησαν τους «ειδικούς» να κάνουν κουμάντο. Μπήκαν λοιπόν στον αγώνα με αυτές τις βασικές κατευθύνσεις: «Όχι στο σχέδιο Αθηνά- Καμία κατάργηση τμημάτων». Η συμμετοχή στην κατάληψη και στις πορείες ήταν πολύ μεγάλη, οι μισοί σχεδόν φοιτητές που βρίσκονται στο νησί ήταν στις διαδηλώσεις, η διάθεση δε να βάλουμε ένα φρένο στην βάρβαρη πολιτική των κυβερνήσεων, ξεκινώντας από το σχέδιο Αθηνά και τις συνέπειες του νόμου Διαμαντοπούλου ήταν σχεδόν καθολικές.
Όμως οι μέρες περνούσαν, και οι φοιτητικές μάζες, μέσα στην απειρία τους, άφησαν την διαχείριση του αγώνα και των καταλήψεων σε λίγους «ειδικούς». Ενώ στην αρχή, οι διαθέσεις του κόσμου ήταν τέτοιες που την ανοιχτή συντονιστική επιτροπή πλαισίωναν μέχρι και οι μισοί φοιτητές που είχαν ψηφίσει στην συνέλευση, και υποχρέωναν έτσι την κατάληψη να διατηρεί μια ζωντάνια, στη συνέχεια οι «ειδικοί» έκαναν την δουλειά τους: έγραφαν πανό, έστηναν συγκεντρώσεις, ομιλίες, «φορούσαν» πλαίσια που δεν γνώρισε και δεν ψήφισε ποτέ κανείς σε συνέλευση. Οι συντονιστικές επιτροπές των καταλήψεων, πλέον, δεν χρειαζόταν να συζητήσουν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ζητήματα στοχοθεσίας, όπως το Πανεπιστήμιο Α.Ε., οδήγησαν στο να αραιώσει η συμμετοχή στις καταλήψεις. Με αυτά τα δεδομένα, μετά από δυο εβδομάδες το ΜΑΣ, που οδηγούσε ως τότε τις κινητοποιήσεις, άλλαξε γραμμή και πρότεινε να λήξει η κατάληψη και να συνεχιστεί ο αγώνας με άλλες μορφές (συνέλευση στο ΜΠΕΣ). Όμως η ταξική πάλη είναι πολύ άτιμο πράγμα και δεν χωράει στα σχεδία του καθένα. Οι φοιτητές του ΣΑΧΜ πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και συνεχίζουν, ενώ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πραγματοποιείται συνέλευση στο Μαθηματικό.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πάλεψαν αυτές τις μέρες να βγουν οι φοιτητές από τους τέσσερεις τοίχους της κατάληψης και να βρουν συμμάχους στους εργαζομένους και στους ανέργους, ώστε να παλέψουν μαζί για σπουδές και δουλειά και να πάρει αυτός ο αγώνας παλλαϊκά χαρακτηριστικά.