Διαψεύδει η κυβέρνηση τα όσα ακούγονται για νέα μείωση του κατώτατου μισθού με αφορμή την έλευση των επικεφαλής της τρόικας και τα ραντεβού τους με τον υπουργό Εργασίας. Ωστόσο, πρόκειται για μία διάψευση η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν για επικοινωνιακούς λόγους, από μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την τρόικα στο παραμικρό.
Ήδη, αυτές τις ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός με βάση τις επιταγές του Μνημονίου 3, δηλαδή η οριστικοποίηση της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Μνημόνιο 3: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Και είναι βέβαιο ότι αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν θα είναι παρά ένας νέος μηχανισμός μετακύλισης των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυξάνονται οι κύκλοι του συστήματος που πιέζουν για νέα ραγδαία μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών του αστικού μπλοκ εξουσίας που «δείχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, τις δηλώσεις Μέργου που τόση «αναστάτωση» προκάλεσαν στην κυβέρνηση, ήρθε να συμπληρώσει δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Βήματος» σύμφωνα με το οποίο οι εκπρόσωποι 11 μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, έθεσαν ξανά και ευθέως ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού ως όρο για «νέες επενδύσεις». Μάλιστα, είχαν το θράσος να συσχετίσουν το ζήτημα του κατώτατου μισθού με την τεράστια ανεργία και την ενδοτικότητα που κυριαρχεί στους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν εργασία με οποιουσδήποτε όρους. Και πάλι δεν έπεισε κανέναν η διάψευση του Χατζηδάκη επί του δημοσιεύματος, αφού όλα αυτά που αναφέρονται κατά καιρούς υλοποιούνται λίγο αργότερα και μάλιστα με όρους κατεπείγοντος στο Κοινοβούλιο ή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή.
Είναι, άραγε, προς διάψευση τα σχέδια για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη χώρα; Είναι, άραγε, προς διάψευση τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία που δείχνουν ότι, στην πράξη, ακόμη και αυτός ο κατώτατος μισθός καταστρατηγείται κατά συρροή; Τα τετράωρα που μετατρέπονται σε εξάωρα ή και οχτάωρα με 250 και 300 ευρώ το μήνα; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της καταστρατήγησης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών; Δεν είναι, άραγε, η προλείανση του εδάφους για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις; Και σε τι αποσκοπούν οι διάφορες μεθοδεύσεις εκμετάλλευσης των ανέργων μέσα από τα διάφορα «προγράμματα απασχόλησης» και μέσω διαφόρων καλοθελητών (ανάμεσα σε αυτούς και η ΓΣΕΕ);
Σε όλα αυτά μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται η «πρωτοπόρα» πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να κάνει υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων που αφορούν Επιθεώρηση Εργασίας και ΟΑΕΔ και μάλιστα με ηλεκτρονικά πεδία που «δεν θα επιτρέπουν» δήλωση αναλογίας μισθού κάτω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.