Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

31 Μαρ 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

«η αγοράστρια δεν έχει υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον Μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντολογικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες μετά από την αναστροφή της πώλησης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσης» αναφέρεται ΡΗΤΑ στον νόμο 3220/2004 ΦΕΚ 15Α/28.1.2004 στη σελίδα 349.Και μόνο το παραπάνω άρθρο της νομοθεσίας θα αρκούσε για να αντιληφθεί κάποιος τις προθέσεις της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Δηλαδή η τότε κυβέρνηση απάλλαξε προκαταβολικά με νόμο του κράτους την πολυεθνική καναδική «Ελντοράντο Γκολντ» που μαζί με την «Άκτωρ» του Μπόμπολα συναποτελούν την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» Αν αυτό δεν είναι μια σύμβαση αποικιακού χαρακτήρα παρόμοια με αυτές που υπογράφουν οι τριτοκοσμικές χώρες σε Ασία και Αφρική με τις πολυεθνικές, τότε τι είναι;
Βέβαια όλα αυτά τα «περί προστασίας του περιβάλλοντος» σε καιρούς μνημονίων και παγκόσμιας κρίσης και ύφεσης, όπου η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό βολοδέρνει ζαλισμένη από τα χαστούκια των ιμπεριαλιστών αναζητώντας μια κάποια «επένδυση», είναι πολυτέλειες για την κάθε κυβέρνηση. Ο Σαμαράς όπως έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πουλά τα πάντα. Πρόσφατο δείγμα τα νησιά στο Ιόνιο. Κι αφού λοιπόν όλα ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, στον ορυκτό πλούτο θα σταματήσουμε;
Έτσι η σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αν και έγινε αρκετά πριν είναι μέσα στο κλίμα των fast truck επενδύσεων. Για παράδειγμα η αξία (ξε)πώλησης! Η αγοράστρια εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έδωσε μόλις 11.000.000 ευρώ για να αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο ένα τεράστιο κομμάτι της Χαλκιδικής 317.000 στρέμματα (δηλ. 35 ευρώ/στρέμμα), ενώ μόνο τα μεταλλεύματα που είχε στις αποθήκες η προηγούμενη εταιρεία, η TVX GOLD, πλησίαζαν τα 90.000.000 ευρώ!! Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας έχει ανέβει από την αγορά αυτή σε 2,5 δις! Τα εκτιμώμενα μεταλλεύματα είναι 15-20 ΔΙΣ!
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή διαπίστωσε ότι το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό (European Commission Decision IR/11/216) και κάλεσε την εταιρία να πληρώσει ΠΡΟΣΤΙΜΟ 15,34 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο. Το καταπληκτικό και πρωτάκουστο: αντί να προσφύγει η εταιρία για άρση του προστίμου, προσέφυγε ή ίδια η κυβέρνηση εναντίον της απόφασης αυτής! Τόσος πόνος για την εταιρία και τα ξένα αφεντικά!
Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται πόσα θα πάρει το κράτος;; Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ επί των μεταλλευμάτων. ΜΗΔΕΝ τοις εκατό!!! (0%). ΜΗΔΕΝ χρυσός λοιπόν... Πλήρης ληστρική-αποικιακή σύμβαση προς όφελος της καναδικής εταιρίας!

Αλλά ας προσπεράσουμε όσα καταμαρτυρούν ένα οικονομικό σκάνδαλο και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου κι ας έρθουμε στα περί «ανάπτυξης» της περιοχής που διαφημίζει η εταιρεία και παπαγαλίζει ο Πάχτας και η συγκυβέρνηση.
Η περιοχή, προικισμένη με σπάνιες φυσικές ομορφιές, πλούσια ιστορία και σπάνια πολιτισμική κληρονομιά, πατρίδα του Αριστοτέλη και Πύλη του Αγ. Όρους, δεκαετίες εγκαταλειμμένη χωρίς καμία προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα μιας αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους. Κάτι που είναι πιο έντονο στα ορεινά χωριά. Σ’ αυτό το τεράστιο αγκάθι της ανεργίας επένδυσε η εταιρία, όπως και κάθε προκατοχός της.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει 1200 προσλήψεις (Σημ.: Στους 1200 υπολογίζουν και εκατοντάδες πενταμηνίτες εκπαιδευόμενους μέσω ΕΣΠΑ) και υπόσχονται άλλες 300. Αυτούς «βάζει μπροστά» η εταιρία για να σπείρει το διχασμό στην τοπική κοινωνία και να μπορεί να κάνει πολύχρωμη ιλουστρασιόν επικοινωνιακή πολιτική υπερασπιζόμενη δήθεν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.
Κανείς βέβαια δεν άπαντα στο ερώτημα για πόσο χρόνο θα δουλέψουν όλοι αυτοί κι αν θα μείνουν τόσοι, αν κυβέρνηση και εταιρία κάμψουν τις αντιστάσεις των κατοίκων. Θα ‘ναι για 3, για 5, ή για 10 χρόνια;;
Αυτό βέβαια είναι μόνο η μισή πλευρά του ζητήματος σε ότι αφορά την ανεργία. Γιατί από την άλλη ή ανάπτυξη των σχεδίων της εταιρίας θα σημάνει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.
Αλήθεια αν σε έναν άνεργο, προτείνανε μια δουλειά κι αυτή η δουλειά, για την οποία θα πληρωνότανε, θα ήτανε να κατεδαφίσει το σπίτι του! Τι θα έπρεπε να κάνει;
Να πάει; Κι αυτά τα λίγα μεροκάματα θα άξιζαν μπροστά στο αυριανό αδιέξοδο;

Επειδή ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου δεν θα επιχειρήσουμε μια αναλυτική αναφορά και καταγραφή των επιπτώσεων από την σχεδιαζόμενη ανοικτού τύπου εξόρυξη. Στο τέλος παραθέτουμε ορισμένες επιστημονικές μελέτες, όπου μπορεί να αναζητήσει ηλεκτρονικά ο κάθε αναγνώστης σημαντικά στοιχεία.
Θα σταθούμε μόνο σε μια επιλεκτική αναφορά των κυριότερων επιπτώσεων
1) Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. θα σηκώνονται σύννεφα τοξικής θειούχας σκόνης σε ασύλληπτα μεγέθη. Μόνο στις Σκουριές 3.116 τόνοι ανά ώρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα άλλα –πολλαπλάσια σε μέγεθος-σημεία εξόρυξης της περιοχής (Φισώκα,Πιάβιτσα,Τσικάρα,…). Άλλα τόσο στην Ολυμπιάδα, αλλά και στο Κιλκίς.
2) Η τοξική θειούχα σκόνη που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα επικάθεται διαρκώς στην γη, στις θάλασσες και στα νερά, θα μολύνει τα πάντα. Οι βροχές θα την κάνουν όξινη βροχή.
3) Τα τοξικά απόβλητα θα εναποτίθενται σε τεράστια φράγματα που θα γίνουν μέσα σε ρέματα πάνω ενεργά σεισμικά ρήγματα. Επίσης θα δημιουργηθεί εργοστάσιο θειικού οξέος.
4) Καταστροφή των νερών.
Για να μπορέσει να γίνει η εξόρυξη πρέπει να αποστραγγιστούν τα νερά της περιοχής.
5) Με την μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting) όπως λέγεται το χώμα από τις εξορύξεις θα καθίσταται νεκρό, ποτισμένο με αρσενικό, ακατάλληλο για την οποιαδήποτε αποκατάσταση.
6) Καταστροφή όλων των Οικονομικών δραστηριοτήτων.
Με την τοξική αυτή μόλυνση δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μορφή οικονομικής δραστηριότητας εκτός από τις εξορύξεις. Δηλαδή θα καταστραφούν γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, και φυσικά ο τουρισμός.
7) Η μόλυνση και ρύπανση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων
που θα επηρεαστεί μέσω της μόλυνσης των νερών, της γης του αέρα αλλά και της διατροφής,
8) Οι θέσεις εργασίας στις άλλες δραστηριότητες δηλαδή τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, είναι περίπου 35000 και το καλοκαίρι με τις εποχιακές στον τουρισμό αυξάνουν τουλάχιστον στο διπλάσιο και καλύπτονται κύρια από Θεσσαλονικείς. Αυτές οι 35000 θέσεις θα χαθούν ή θα μειωθούν απελπιστικά, γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την μεταλλευτική δραστηριότητα.
Για όλα τα παραπάνω οι κάτοικοι της Χαλκιδικής κι όχι μόνο, χρόνια τώρα αντιμάχονται τις εταιρείες χρυσού που θέλουν κυριολεκτικά να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν τον τόπο τους υπονομεύοντας περιβαλλοντικά και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή σε στεριά και θάλασσα.
Κι αφού οι κάτοικοι δεν πείθονται να συναινέσουν στην «επένδυση» η κυβέρνηση τωρινή και προηγούμενες έχουν μόνο ένα «επιχείρημα», την ανοικτή τρομοκρατία και καταστολή. Τις τελευταίες βδομάδες η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ξεπέρασε τον εαυτό της στην προσπάθεια να αποδείξει στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά πόσο καλά μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους.
Η επιχείρηση που στήθηκε το τελευταίο διάστημα με τις πολλές δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές (κοντεύουν τις 200 πλέον), την αστυνομοκρατία στην Ιερισσό και την ευρύτερη περιοχή, τις ανακρίσεις μαθητών, μάλλον ξεπέρασε σε αγριότητα τα όσα ζήσαμε στην Κερατέα! Στόχος τους ήταν όπως ομολόγησε ανοικτά ο Δένδιας η πλήρης υποταγή των κατοίκων, ο εκφοβισμός τους για να παραλύσει κάθε κίνηση αντίστασης. Στόχος όμως, που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, πέφτει συνεχώς στο κενό.
Απέναντι τους οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να στηρίξει τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Η ‘’προσωρινή αναβολή’’ της υπογραφής για τα μεταλλεία στην Αλεξανδρούπολη – αυτήν που ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι «θα τελειώσει σε 10 μέρες» δεν αποτελεί παρά προσωρινό ελιγμό για να υποσκάψει το «αντάμωμα» των αγώνων. Στην Θράκη υπάρχει άλλωστε καθολική αντίδραση ακόμα κι από τους «τοπικούς άρχοντες» κι αυτό σ΄ αυτή την φάση προφανώς τους δυσκολεύει.
Στην Χαλκιδική όμως όπου συνεχώς καλλιεργούν το κλίμα του «διχασμού της τοπικής κοινωνίας» είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έργο τους και η εταιρεία και η κυβέρνηση!
Στις 19/3 ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, σε συνέντευξη Τύπου της Eldorado στην Αθήνα δήλωσε: «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», «Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει». Δηλαδή, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «αν δεν κάνετε την δουλειά σας θα φύγουμε»!
Την ίδια μέρα η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και έσπευσε να συμμορφωθεί στις εντολές των ξένων αφεντικών. Όπως καταγγέλλουν οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων Χαλκιδικής η αστυνομία ξανάρχισε νέο πογκρόμ με καλέσματα στο αστυνομικό τμήμα «δια υποθεσήν σας» 20 κατοίκων που κατηγορούνται για τα γεγονότα στο εργοτάξιο στις Σκουριές!
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ο αγώνας των κατοίκων οφείλει να προετοιμαστεί να ‘ναι μακρύς και επίμονος, για να μπορέσει να είναι και νικηφόρος. Απαιτούνται κι άλλα βήματα πολιτικοποίησης του αγώνα καθώς μέρα με την μέρα αποκαλύπτεται ο ρόλος του κράτους, των δικαστηρίων (ΣτΕ), της κυβέρνησης, της εταιρείας. Οι λαϊκοί αγώνες μπορούν και πρέπει να ξεπεράσουν τις λογικές παραπομπής της λύσης του ζητήματος … στο μέλλον, είτε από μια «άλλη κυβέρνηση», είτε από «αυτοδιαχειριζόμενη νησίδα» μέσα στον καπιταλισμό, είτε από «μια λαϊκή εξουσία» που θα σταθεί «φραγμός στα μονοπώλια» …
Ο λαός της Χαλκιδικής δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να παλέψει, να αγωνιστεί σήμερα, όχι αύριο! Ενάντια στην κυβέρνηση που ανοικτά κάνει τις πλάτες σε μια ληστρική καταστροφική επένδυση που θα μετατρέψει την Χαλκιδική σε Χιροσίμα. Πρέπει να διεκδικήσει το νερό, τον αέρα, το δάσος, την δουλεία του για αυτόν και τα παιδιά του σήμερα. Και το κάνει! Κάθε μέρα και καλύτερα! Πιο έμπειρα, πιο δυναμωμένα, πιο αποφασιστικά!
Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού 3 χρόνια τώρα, προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα, πως η καταστροφή της περιοχής τους μας αφορά όλους, όσο «μακριά» και αν είμαστε. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί. Οι κινητοποιήσεις αυτής της χρονιάς έχουν αποφασιστικότητα, αγωνιστικό παλμό και αυξανόμενη συμμετοχή τόσο από την ευρύτερη Χαλκιδική, όσο κι από την Θεσσαλονίκη.
Η τελευταία μεγαλειώδης κινητοποίηση των 20.000 διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μια λαϊκή νίκη, ένα ηχηρό «δεν θα ΣΑΣ περάσει» απέναντι στην ανοικτή κρατική τρομοκρατία, απέναντι στην πολύχρωμη ιλουστρασιόν προπαγάνδα της εταιρίας και τον θλιβερό εσμό των ελεγχόμενων ΜΜΕ που σταθερά αποσιωπούν προκλητικά, τους αγώνες του λαού μας.
Ήδη το κύμα αλληλεγγύης έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πανελλαδικά. Στην Αθήνα γίνανε δύο πορείες το τελευταίο διάστημα. Σε μια σειρά πόλεις οργανώνονται συζητήσεις– προβολές με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση περισσότερου κόσμου. Αλλά είναι φανερό πως σ΄ αυτό το πεδίο χρειάζεται να διανυθεί αρκετός δρόμος. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε με τις μικρές μας δυνάμεις.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ!
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ!


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/03/06/porisma-geoponikis/

http://soshalkidiki.wordpress.com/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

http://www.nomines.org/%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%b7