Σε οριακό επίπεδο βρίσκεται η αντιπαράθεση των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, μετά και τις τελευταίες άκαρπες επαφές με την εργοδοσία, που συνεχίζει αδιάλλακτη να εμπαίζει, να απειλεί και τρομοκρατεί με διαθεσιμότητες, ενώ, με σεκιουριτάδες που προσέλαβε τελευταία, απαγορεύει την πρόσβαση των εργαζομένων στους χώρους του εργοστασίου. Μπροστά στην απαίτηση των εργαζομένων για καταβολή όλων των δεδουλευμένων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η εργοδοσία προτείνει την καταβολή του 25% του μισθού του Δεκεμβρίου και αοριστολογεί, ρίχνοντας τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του εργοστασίου στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους.
Η πρώην συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος ΑΓΝΟ περιήλθε στο 2003 στην «Κολιός Α.Ε» και από τα τέλη του 2012, με προφάσεις την οικονομική κρίση, τις υψηλές αμοιβές των εργαζομένων και την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας (την οποία ποτέ δεν τήρησε, όπως διατείνονται οι εργαζόμενοι), που ήταν ανάλογη των συμβάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΣΕΓΟ, σταματά τις πληρωμές και στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2012 υποβάλλει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Ζητά λίγο-πολύ κούρεμα 60% στις οφειλές των πιστωτών, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, και για τους προμηθευτές 85% απομείωση απαιτήσεων.
Οι εργαζόμενοι (370 πανελλαδικά) στις 16 Φεβρουαρίου κατεβαίνουν σε επταήμερη απεργία, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών, την άρση 110 διαθεσιμοτήτων και την ακύρωση της καταγγελίας της επιχειρησιακής σύμβασης. Η εργοδοσία υπόσχεται πληρωμές, κάτι που μένει μόνο στις υποσχέσεις και οι εργαζόμενοι ξεκινούν νέα απεργία στις 8 Μαρτίου, αφού στις 7 του ίδιου μήνα είχαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο του Λαγκαδά. Στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιούν πορεία στο Πολύκαστρο, την έδρα του εργοστασίου του ομίλου ΚΟΛΙΟΣ, και απαιτούν τη σύλληψη του Κολιού για μη καταβολή δεδουλευμένων, κάτι που πραγματοποιείται, με τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα και τον εισαγγελέα να αφήνει ελεύθερο τον Κολιό. Στις 11 Μαρτίου, πραγματοποιείται πορεία, συγκέντρωση και παράσταση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (παρίσταται και ο δήμαρχος Λαγκαδά με άλλους δυο δημάρχους της περιοχής), όπου υποβάλλονται στον υπουργό τα δίκαια των εργαζομένων. Παρά το παράνομο lock out και την αδιαφορία της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι φαίνονται αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά και να τον κλιμακώσουν μέχρι να δικαιωθούν. Από την άλλη, σε συζητήσεις που είχαμε με τους εργαζόμενους, εκφράστηκε η δεινή οικονομική κατάσταση τους, ενώ για πολλούς είναι πρόβλημα ακόμα και τα εισιτήρια, για να πάνε στο εργοστάσιο στην καθημερινή επιφυλακή. Αμετάκλητα αιτήματα των απεργών: Καμία απόλυση- όχι στη διαθεσιμότητα- άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων- επαναλειτουργία 100% της επιχείρησης και όχι υπολειτουργία των τμημάτων παραγωγής.
Τραγική είναι όμως και η θέση των αγελαδοτρόφων που παραδίδουν γάλα στο ΑΓΝΟ, αφού είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες για ένα ποσό 2,4 εκατομμυρίων, με τα έξοδα και τα χρέη να τρέχουν, το γάλα τους να μένει αδιάθετο και τις τράπεζες να απειλούν και να προβαίνουν σε κατασχέσεις.
Η νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας των μνημονίων, ο νέος κοινωνικός και εργασιακός μεσαίωνας, επιτρέπει και πριμοδοτεί την εργοδοσία σε μια ασύδοτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που τους θέλει σύγχρονους δούλους. Η απεργία στην ΑΓΝΟ είναι μέρος σειράς απεργιών και κινητοποιήσεων, που δείχνουν ότι ο λαός δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια και, με την πρώτη ευκαιρία, αντιστέκεται και αναμετριέται με τη σύγχρονη βαρβαρότητα.
Η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών, από την απεργία του Φεβρουαρίου, βρέθηκε κοντά στους απεργούς της ΑΓΝΟ, συμπαραστεκόμενη στο δίκαιο αγώνα τους, που είναι και δικός της αγώνας, ένας αγώνα αντίστασης και διεκδίκησης για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης, ένας αγώνας που είναι μονόδρομος, μοναδικός όρος επιβίωσης. Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά μας ανήκουν.