Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Μαρ 2013

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Μια μάχη που μόλις άρχισε… σε έναν πόλεμο που τέλος δεν έχει!

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου «Αθηνά», οι Αγωνιστικές Κινήσεις, κατανοώντας την ανάγκη να ανοίξει στους σπουδαστές το ζήτημα των συγχωνεύσεων και των μεταφορών και να υπάρξει αγώνας για την ανατροπή του, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Πρωτοβουλία Σπουδαστών ΤΕΙΘ. Αυτό έγινε λόγω της ανάγκης συσπείρωσης του κόσμου που θα παλέψει συνολικά ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» μέσα από γενικές συνελεύσεις που θα προχωράνε σε αγωνιστικές αποφάσεις και δράσεις. Η Πρωτοβουλία συναντιέται τακτικά και συζητάει για το σχέδιο ως ένα μέρος μόνο της συνολικότερης επίθεσης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Έχει αναγνωριστεί επίσης από το σώμα πως ο μόνος στόχος τους είναι να πετάξουν όσο περισσότερους σπουδαστές έξω από τις σχολές, ώστε να μείνουν χωρίς πτυχίο. Να προετοιμάσουν τους νέους, δηλαδή, για το μέλλον τους στην αγορά εργασίας, που περιλαμβάνει μονάχα την ανεργία, τη μετανάστευση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας σαν επιλογές.
Αρχικά, κρίθηκε απαραίτητο πριν μπούμε στη «μάχη» να αναγνωριστεί ο εχθρός. Σε όλη την προσπάθεια των σπουδαστών να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους βρέθηκαν απέναντι η ΔΑΠ, ο ΕΣΕΠ και ύστερα οι Διοικητικοί Υπάλληλοι. Συνεχώς, τίθενται από μέρους τους απόψεις τύπου «να μη μεταφερθούμε και να υπάρξει εσωτερική συγχώνευση» ή «να σωθεί έστω το τμήμα μας». Προσπαθούν να περάσουν μια συντεχνιακή λογική στον κόσμο και δεν λένε σε καμία περίπτωση όχι στο σχέδιο. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθειά τους να εκτονώσουν την οργή των σπουδαστών και να μην τους επιτρέψουν να οργανωθούν ενιαία και μαζικά. Αντίθετα, τους αποπροσανατολίζουν με τη στάση τους, δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγει μπροστά και αναθέτουν το ζήτημα σε τoπικούς «άρχοντες», όπως στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και στον Μπουτάρη.
Στο συντονισμένο σχέδιό τους να αδειάσει το ΤΕΙ από κόσμο, μέσω της αναστολής λειτουργίας που αποφάσισαν από κοινού ΕΣΕΠ, ΔΑΠ και Διοικητικοί, οι Αγωνιστικές Κινήσεις μέσω της Πρωτοβουλίας αντιπαρατίθενται έντονα και προσπαθούν με συνεχείς παρεμβάσεις στις κινητοποιήσεις, στις εστίες και στη λέσχη του ΤΕΙ να αναδείξουν την ανάγκη για μαζικές καταλήψεις σπουδαστών, που θα αποτελούν κέντρο αγώνα, και μαζικές διαδηλώσεις.
Έπειτα, έχοντας υπόψη πάντα την ανάγκη της κοινής δράσης για να προχωρήσει το κίνημα, έγινε προσπάθεια ανοίγματος σε άλλες ίδιας λογικής συλλογικότητες, με στόχο το συντονισμό των δράσεών μας. Η ανταπόκριση από τη συνέλευση Πληροφορικής και Βιβλιοθηκονομίας ήταν γενικά θετική. Έτσι, καλέστηκε διαδήλωση από μέρους μας (18/02), αντί καθιστικής διαμαρτυρίας όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, η οποία στηρίχτηκε από πολλούς σπουδαστές, κάνοντας πέρα τη λογική της ΔΑΠ. Επιπλέον, θεωρήθηκε απαραίτητο από την Πρωτοβουλία να συμμετέχει στην απεργία στις 20/02 και κατέβηκε για να διαδηλώσει ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά και γενικότερα στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού που αγωνίζονται.
Ακόμα, υπήρξε επικοινωνία με ΤΕΙ άλλων πόλεων που κινητοποιούνται, όπως Σέρρες, Ηράκλειο, Καρδίτσα κ.α., για να επιτευχθεί όσο είναι δυνατόν ένας πανελλαδικού τύπου συντονισμός. Σε αυτή τη βάση, καλέστηκε μια πανελλαδική κινητοποίηση, όλοι ταυτόχρονα στις πόλεις τους, με σκοπό να βγούνε παντού πορείες. Πιο συγκεκριμένα, πάντως, υπάρχει μια πιο στενή επικοινωνία και ενημέρωση με τις Σέρρες, καθώς συχνά πηγαίνουμε στις συνελεύσεις τους και αυτοί ήρθαν με τη σειρά τους σε διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Συνοψίζοντας, ο απολογισμός της κατάστασης μέχρι τώρα κρίνεται θετικός. Η κατάσταση είναι αντικειμενικά δύσκολη, όμως υπάρχει αρκετός κόσμος που αναδείχθηκε και έδειξε διάθεση να αγωνιστεί. Παρ’ όλα αυτά, στη δυσκολία συμβάλλει η επί χρόνια αδράνεια του σπουδαστικού κινήματος και η υποταγή της Αριστεράς στους συσχετισμούς που οδήγησε στην ολική παραίτησή της στα ΤΕΙ. Έτσι, εκμεταλλευόμενη όλο αυτό, προέκυψε μια παντοδύναμη ΔΑΠ, που έχει τη δύναμη προς το παρόν να μπλοκάρει πολλές κινήσεις και να αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Βέβαια, πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε σπουδαστή ότι αν οργανώσει τον αγώνα του σωστά, τότε η ΔΑΠ και κάθε συστημική δύναμη δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει από το να διεκδικήσει αγωνιστικά το αυτονόητο δικαίωμά του στις σπουδές και στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.