Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Μαρ 2013

Οι φοιτητές ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τους εκφραστές του συστήματος

Έναν μήνα μετά την δημοσίευση του σχεδίου «Αθηνά» από το Υπουργείο Παιδείας, οι αντιδράσεις ποικίλουν, αλλά συνεχίζονται, ιδιαίτερα στα τμήματα και στις πόλεις που πλήττονται άμεσα. Παρότι το υπουργείο μάλλον θεωρούσε, ότι θα περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, αφού βγήκε σε περίοδο εξεταστικής και χτυπάει πιο ξεκάθαρα περιφερειακές σχολές και ΤΕΙ, οι αντιδράσεις των φοιτητών ήρθαν να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Μπορεί οι κινητοποιήσεις να μην έχουν πάρει ακόμα συνολικότερες μορφές, αλλά είναι τέτοιες, που δείχνουν, ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν θα μείνουν άπραγοι απέναντι στην πολιτική που τους πετάει έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την περίοδο μετά την δημοσίευση του σχεδίου, τόσο οι σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών, όσο και εκείνοι των ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιεράπετρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου, βγήκαν στους δρόμους και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στις σπουδές. Οι πρώτες αυτές αντιδράσεις φαίνεται να ξεπερνούν την μαύρη προπαγάνδα του συστήματος, που ήθελε να φορτώσει στις πλάτες τους τα προβλήματα της εκπαίδευσης που το ίδιο το σύστημα έχει δημιουργήσει, και να μην χαλιναγωγούνται με τις υποσχέσεις για τάχα αντιμετώπιση υπολειτουργιών και τμημάτων χωρίς αντίκρισμα. Είναι ζωτικής σημασίας για τη νεολαία να αντιληφθεί, ότι αυτό που επιχειρείται είναι η δραστική μείωση του κομματιού που θα έχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την δημιουργία μιας παιδείας-προνόμιο λίγων και εκλεκτών, έτσι ώστε το υπόλοιπο κομμάτι της νεολαίας να γίνεται πιο εύκολα βορρά στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και να περιφέρεται αδιαμαρτύρητα από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και στην περιοδική εργασία χωρίς δικαιώματα. Το σύστημα όχι μόνο δεν θέλει άλλους πτυχιούχους, αλλά θα κάνει τα πάντα, για να φέρει στην παραίτηση από τις σπουδές σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι φοιτητών, ενώ καταργεί τμήματα, αφήνοντας στον «αέρα» τα επαγγελματικά δικαιώματα που τα πτυχία αυτά εξασφάλιζαν.
Για αυτόν τον λόγο, οι φοιτητές και, συνολικά, η νεολαία πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, να τις κλιμακώσουν και να τις συνολικοποιήσουν, ανατρέποντας την πολιτική που τους θέλει σύγχρονους δούλους. Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο και να ξεπεράσει λογικές (εντός και εκτός σχολών), που όχι μόνο την ίδια αγωνία δεν έχουν, αλλά προετοιμάζουν τις καρέκλες του διαλόγου με την κυβέρνηση για να παζαρέψουν στις πλάτες τους το μέλλον τους. Τέτοιες είναι οι λογικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που λόγω της κυριαρχίας της στους συλλόγους των περισσότερων περιφερειακών ιδρυμάτων, έχει αναλάβει να διαχειριστεί τις αντιστάσεις των φοιτητών, περνώντας μια άποψη αποδοχής της λογικής πάνω στην οποία κινείται το σχέδιο «Αθηνά», αλλά με τροποποιήσεις, σπέρνοντας αυταπάτες στους σπουδαστές. Στην ίδια λογική βρίσκονται και οι μεγαλοκαθηγητάδες, οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, που δηλώνουν έκπληκτοι από το σχέδιο, μιας και δεν είναι αυτό ακριβώς που είχαν συζητήσει με την κυβέρνηση! Φάνηκε, άλλωστε, και από την ανακοίνωση της συνόδου τους, ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, για να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου για τα κομμάτια εκείνα της νεολαίας που θα βρεθούν εκτός σχολών. Είναι έτοιμοι, για ακόμα μια φορά ,να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο, για να «εξορθολογιστεί» το σχέδιο και να παζαρέψουν το μέλλον χιλιάδων φοιτητών.
Στις πλάτες των φοιτητών κινούνται και μια σειρά από παράγοντες του συστήματος (από βουλευτές και δημάρχους μέχρι και την εκκλησία), που προσπαθούν να προφυλάξουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα, υποσχόμενοι αλλαγές που θα επηρεάζουν κάποιους… άλλους. Περιθώριο αλλαγών φαίνεται να αφήνει και το υπουργείο, που θα προσπαθήσει να βρει τις καλύτερες δυνατές συμμαχίας για να περάσει τα σχέδιά του.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ξεκάθαρο, πως οι όποιες «αλλαγές» δεν πρόκειται να αλλάξουν την ουσία της πολιτικής αυτής. Το σύστημα δεν θα κάνει εύκολα πίσω από μια πολιτική που προωθεί χρόνια τώρα και θα προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να κόψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι εισακτέων. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν αφορά απλά την μια ή την άλλη σχολή, το τάδε ή το δείνα τμήμα, αλλά είναι κομμάτι της επίθεσης, που θέλει να καταργήσει μια και καλή το δικαίωμα στις σπουδές για όλους και το δικαίωμα στην εργασία με επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στον λαό και η νεολαία οφείλει να βγει στους δρόμους, στο πλευρό των εργαζομένων, για την συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής.