Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαρ 2013

Αντιφασιστική πορεία στη Σάμο

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/3 αντιφασιστική διαδήλωση στο Βαθύ. Είχαν προηγηθεί δύο συσκέψεις μέσα στο Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Σάμου σε οργανώσεις, φορείς και σωματεία και ανταποκρίθηκαν το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΚΔΕ και το σωματείο της ΕΛΜΕ. Το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε κατά τη συνήθη του τακτική.
Το αρχικό κάλεσμα επικέντρωνε στο άνοιγμα γραφείων της Χ.Α. στο Βαθύ και έθετε ως στόχο την πραγματοποίηση πορείας με κεντρικό σύνθημα «να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής». Το ΚΚΕ(μ-λ) τοποθετήθηκε στη σύσκεψη, θέτοντας το ζήτημα της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής και επιχειρηματολογώντας, ότι η πολιτική κατάργησης λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί κεντρική επιλογή του πολιτικού συστήματος. Η Χ.Α. αξιοποιείται από το σύστημα ως προπομπός για τη διαρκώς μεγαλύτερη ένταση και σκλήρυνση αυτής της κατεύθυνσης. Δρα υπό την ανοχή του συστήματος και όχι σε αντιπαράθεση με αυτό. Με αυτή την έννοια η αντιφασιστική πάλη πρέπει να στρέφεται συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα που είναι ο φορέας της φασιστικοποίησης και όχι επιλεκτικά στην περίπτωση της Χ.Α. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να καταγγέλεται και να αποκαλύπτεται ο ρόλος αυτής της δολοφονικής συμμορίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενθάρρυνε τη λογική του να επικεντρωθεί το ζήτημα της αντιφασιστικής πάλης στη Χ.Α., εκτιμώντας ότι η δράση της έρχεται σε κόντρα με τις διαθέσεις του συστήματος με ορατό τον κίνδυνο εκτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα του εκφασισμού ως βασικό χαρακτηριστικό της κίνησης του συστήματος και διαφώνησε σε μια κινητοποίηση με κεντρική στόχευση την ΧΑ.
Η κοινή συνισταμένη που προέκυψε μετά και τη δεύτερη σύσκεψη ήταν η πραγματοποίηση αντιφασιστικής πορείας με κεντρικά συνθήματα: ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Χ.Α.- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, Η ΑΠΕΡΓΙΑ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ Χ.Α.
Η πορεία του Σαββάτου 2/3 είχε περίπου 200 άτομα και μαζικοποιήθηκε κυρίως από τους φοιτητικούς συλλόγους των τριών σχολών που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις. Αποτέλεσε μια πρώτη θετική κινητοποίηση απέναντι στην εντεινόμενη φασιστικοποίηση, παρ’ όλο που δεν έλειψαν και συνθήματα «γηπεδικού» περιεχομένου που καθόλου δεν βοηθούν έναν ευρύτερο κόσμο να πλαισιώσει τέτοιες προσπάθειες.