Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

29 Μαρ 2013

Κωνσταντινούπολη
Έρευνα και παράνομη παρακράτηση δικηγόρων

Παράνομη έρευνα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Προοδευτικών Δικηγόρων στην Κωνσταντινούπολη, με παραβίαση της πόρτας και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, διεξήγαγαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές. Ταυτόχρονες ανάλογες έρευνες που διεξήχθησαν σε πολλά δικηγορικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και επαρχιών κατέληξαν στην παρακράτηση υλικού δικογραφιών. Τα παραπάνω έγιναν χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες, με ασαφείς ισχυρισμούς περί «οργάνωσης» ενώ κατά τη διάρκειά τους η αστυνομία ερεύνησε την αλληλογραφία και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα μεταξύ δικηγόρων και πελατών και βιντεοσκόπησε τις έρευνες, σε αντίθεση με τον Ποινικό Κώδικα, τον Δικηγορικό Κώδικα, και τη δεοντολογία του επαγγέλματος.
Σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία, το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίζει τα γεγονότα συνειδητή και συστηματική επίθεση προς τους δικηγόρους, επισημαίνει ότι “αποδεικνύουν περίτρανα τι είδους «προχωρημένη δημοκρατία» απολαμβάνουμε από τη στιγμή που οι δικηγόροι τυγχάνουν παράνομης μεταχείρισης” και δηλώνει ότι “παρακολουθεί ενδελεχώς την υπόθεση αυτή και επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα δημοκρατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχει”.
Μεταξύ άλλων, από το προεδρείο του Δ.Σ.Κ καταγγέλλεται ότι:
-Τα εντάλματα έρευνας βασίζονται σε ασαφείς κατηγορίες περί συμμετοχής σε «οργάνωση». Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει γίνει συνήθης κατηγορία που χρησιμοποιείται για γενικούς σκοπούς και όταν πρόκειται για έρευνα ποτέ δεν δηλώνεται τι ακριβώς αναζητείται.
-Παρότι υπήρχε η δυνατότητα να καταθέσουν οι συνάδελφοι μετά από πρόσκληση, παρακρατήθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία.
-Εκτός από την παραβίαση των γραφείων, την παράνομη έρευνα και παρακράτηση του υλικού, τη βιντεοσκόπηση κ.λπ., υπήρξε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ.Κ.
-Οι συνάδελφοι κακοποιηθήκαν στο αστυνομικό τμήμα, τους απέσπασαν δείγμα σάλιου και αίματος δια της βίας.
-Οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο με χειροπέδες και πολλοί παρέμειναν έτσι ακόμη και μέσα στα κελιά.
-Μεγάλος αριθμός αστυνομικών που έφεραν σπρέι πιπεριού παρατάχθηκε απέναντι από τους δικηγόρους ενώ αυτοί περίμεναν στο δικαστήριο, πράγμα που προκάλεσε ένταση και κατέληξε σε χτυπήματα στο κεφάλι, αιμορραγίες και έναν συνάδελφο που νοσηλεύεται με εσωτερική αιμορραγία.
-Τα μίντια προσπάθησαν συντεταγμένα να κάνουν προπαγάνδα συκοφαντώντας και διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.
-Σε ανακοίνωση της Ασφάλειας οι συνάδελφοι αποκαλούνται «αριστερίστικη τρομοκρατική οργάνωση» που έχει στήσει «δίκτυα επικοινωνίας με τους ηγέτες της οργάνωσης στο εξωτερικό και προσφέρει μυστικές υπηρεσίες σε ξένα κράτη»

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους και κρατούμενους δικηγόρους
Διεθνή αλληλεγγύη δικηγορικών οργανώσεων, συλλόγων αλλά και δικηγόρων (δεν παραθέτουμε υπογραφές λόγω χώρου) έχει ξεσηκώσει η υπόθεση της σύλληψης σαρανταέξι δικηγόρων, το Νοέμβριο του 2011 στην Τουρκία, εικοσιέξι από τους οποίους παραμένουν υπό κράτηση σήμερα, μετά από σχεδόν 500 ημέρες. Περισσότεροι από 15 δικηγόροι -μερικοί από τους οποίους εκπροσωπούν κάποιους από τους ανωτέρω 46- διώκονται από τον Ιανουάριο του 2013 και 9 από αυτούς τελούν υπό κράτηση. Έξι δικηγόροι έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης. Σε σχετικές ανακοινώσεις των αλληλέγγυων φορέων και ατόμων καταγγέλεται ότι οι συλλήψεις και οι κρατήσεις έγιναν επειδή οι δικηγόροι αυτοί εκπροσωπούσαν εντολείς που κατά την τουρκική κυβέρνηση θεωρούνται εχθροί του κράτους και ότι πολλοί ακόμη δικηγόροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Πρόκειται για σχεδιασμένη επίθεση του τουρκικού κράτους, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά το οποίο οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Στόχο έχει τον εκφοβισμό των δικηγόρων ώστε να μην εκπροσωπούν μη αρεστούς στην τουρκική κυβέρνηση εντολείς ή ακόμη να μην εκπροσωπούν τους συνηγόρους που υπερασπίζονται αυτούς τους εντολείς. Ζητείται, τέλος, να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους, να εξασφαλιστεί η επαγγελματική τους ανεξαρτησία και η σωματική τους ασφάλεια και να αποφυλακιστούν οι προσωρινά κρατούμενοι δικηγόροι.